Gouden Waterstofmedaille voor Patrick Cnubben tijdens Eurosonic Noorderslag
Tijdens Eurosonic/Noorderslag (ESNS) heeft Patrick Cnubben van Hydrogen Architects, waterstofvoorvechter van het eerste uur, een Gouden Waterstofmedaille in ontvangst genomen.
Patrick’s brede kennis en zijn gepassioneerde waterstofvisie, zijn niet te stuiten drive om nationale en internationale overheidsloketten open te breken en zijn onmetelijke netwerk leidden tot flagship-projecten binnen én steeds vaker ook ver buiten Nederland Waterstofland. Hierbij is Patrick van ideegeneratie tot partnerselectie en van fondswerving tot projectrealisatie de drijvende kracht, voor maar vaak ook achter de schermen.
Zo was Patrick de architect van HEAVENN, dé Europese gamechanger, die de brede cross-sectorale waterstofketen in de dagelijkse praktijk zichtbaar maakte. Voor HEAVENN organiseerde Patrick een subsidie van 20 miljoen euro, later publiek-privaat aangevuld met nog eens 70 miljoen. Een majeure prestatie waarmee de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland in januari 2020 van start ging. Het was HEAVENN dat de Europese Commissie er vervolgens toe inspireerde om Noord-Nederland aan te wijzen als eerste European Hydrogen Valley.
Patrick lijkt iedereen te kennen in de waterstofwereld. En iedereen in de waterstofwereld kent Patrick. Al was het maar van zijn aansprekende waterstoflezingen op de vele internationale podia. Niet zo vreemd dat hij als bestuurslid of toezichthouder benoemd werd in een breed scala aan stichtingen op gebied van bio-energie, energietransitie en -innovatie, met waterstof als dagelijks dikker wordende rode draad.
Global hydrogen flagships
Vanuit zijn eigen waterstofondernemingen (na Hydrogen Architects werd Patrick ook partner bij Clear Corporate Finance, waarmee hij starters en opschalers helpt middels data-driven corporate finance), is Patrick nauw betrokken bij de oprichting of opschaling van Hydrogen Valleys op diverse plekken in de wereld.
Met Green Energy Park van de Vlaamse ‘hydrogen hero’ Bart Biebuyck en in nauwe samenwerking met de Europese Commissie, werkte hij aan het 10 GW-grote Green Energy Park|Global, een mondiaal flagship met een investeringsomvang waarde van 13 miljard euro in het Braziliaanse Piauí.
Met voornoemde greep (want meer is het niet) uit zijn waterstofoeuvre, mogen wij kortom stellen dat Nederland zonder Patrick Cnubben niet de eerste European Hydrogen Valley was geworden, waarmee Nederland Waterstofland vandaag aanzienlijk minder vaste grond onder de voeten had gevonden. En al die tijd was Patrick zo nabij in bijna alle relevante waterstofprojecten in binnen- en buitenland, dat je haast zou vergeten dat deze Gouden Waterstofmedaille wel móet gaan naar een van de meest prominente wegbereiders van Nederland Waterstofland, Patrick Cnubben.
De carrière Patrick Cnubben
Na de HTS in Heerlen haalde Patrick zijn Bachelor in Chemical Engineering aan Zuyd University of Applied Sciences, om in 1993 aan de Universiteit of Amsterdam zijn Master in Scheikunde te behalen, waar hij later ook nog een academic certificate in Environmental Law mocht bijschrijven. In 2000 werd hij via Lloyds Register Services gecertificeerd Environmental Auditer, waarmee de educatieve basis was gelegd voor een toonaangevende rol in de energietransitie.
Na een innovatieve start bij Philips en een kortstondig leven als Environmental Chemist & Process Engineer bij Pré Consultants, was Patrick van 1995 tot 2001 project lead bij ECN in Petten, een van de leidende Europese energie-onderzoekscentra en sinds 2018 onderdeel van TNO. In 2001 trad Patrick toe tot PWC als Consultant Global Incentives Services, met als expertisegebieden technische innovatie, energie en milieu. Hier deed hij de kennis op over nationale en internationale fondsen en subsidiestromen, die hem zeer van pas kwam bij TCNN in Groningen waar hij het noordelijke MKB voorzag van middelen, mankracht en kapitaal op het gebied van verduurzaming en vergroening. De overstap naar Energy Valley in 2004 was in die zin een logische. Hier kon Patrick als eindverantwoordelijke voor grootschalige projecten op het gebied van bio-based energy, groen gas, warmte en al snel ook waterstof écht verschil maken voor Noord-Nederland. In diezelfde periode stond Patrick aan de wieg van de Groene Gasrotonde, het logische vervolg op de rol van Nederland als Europese Gasrotonde. De laatste jaren is waterstof van serieuze tot monomane liefde geworden, eerst in zijn rol als Director Strategy Hydrogen bij New Energy Coalition, de rechtsopvolger van Energy Valley, en dezer dagen ook als waterstofondernemer in zijn eigen onderneming Hydrogen Architects.