Nexus Power Pack

Nexus PowerPack: slim, veilig, stil en léuk!

Stel je voor; er is veel stroom nodig in een Natura 2000-gebied. Je kunt de bouwplaats niet van stroom voorzien vanwege netcongestie. Of er is sprake van piekbelasting, maar je wilt niet constant een bonkend dieselaggregaat op volle toeren laten draaien. Wouter Guijt, oprichter en eigenaar van Nexus Energy, bedacht, ontwierp en maakte de oplossing: de Nexus PowerPack.

De Nexus PowerPack is een ‘plug & play’ zero emissie energiesysteem. Het compacte aggregaat maakt gebruik van de PEM-brandstofceltechnologie. Daarbij worden waterstofgas en zuurstof omgezet in H2O en elektriciteit. Dat levert meer dan 200 Kw vermogen op. Het prototype is inmiddels succesvol getest bij Verboon Maasland, een bedrijf in Grond Weg en Waterbouw (natte aannemer), en Vroom Funderingstechniek middenin Amsterdam.

Piekbelasting 

Wouter kent de zware industrie goed. “Ik kom uit de maritieme sector. Denk aan baggerschepen  en zwaar transport over water. Bij dat werk is er sprake van flinke piekbelasting en een hoge vermogensvraag. Hoe kun je dit op een duurzame, leuke, veilige én stille manier oplossen? Zo ontstond het idee voor het Nexus PowerPack.”

Slim apparaat 

“De PowerPack is slim en regelt zelf het vermogen op basis van de vraag. En het is léuk”, benadrukt Wouter. “De Nexus PowerPack maakt geen lawaai en is makkelijk te gebruiken. Het is relatief klein; het aggregaat heeft een 10 ft containerafdruk en is 120 centimeter hoog. De gebruikers kiezen of ze het aggregaat huren met of zonder de brandstof, het waterstof. Momenteel wordt het meest gebruik gemaakt van blauwe waterstof, op termijn hopen we dat we steeds meer overgaan op groene waterstof. Dan is de cirkel helemaal rond. Die groene waterstof is beschikbaar, maar wel duurder. Op locatie zijn we al 100% emissieloos. Gelukkig zijn veel bedrijven ook gemotiveerd om op dit gebied stappen te zetten.”

Veilig 

Zijn er aandachtspunten? Wouter: “Het nadeel van pionieren is dat er soms angst zit bij partijen. Is het wel veilig? Mensen denken al snel aan explosies bij het woord waterstof. Het kost tijd om hen te overtuigen van de veiligheid. Het helpt dat er inmiddels regelgeving is geschreven en er vaker gebruik van een waterstofaggregaat wordt gemaakt. En we nemen veiligheidsmaatregelen. Zo plaatsen we hekken om het aggregaat, bijvoorbeeld op een bouwplaats. En er is een noodknop, net buiten het hek, voor het geval dat.”

Vier nieuwe aggregaten 

Begin 2025 start Nexus Energy met het bouwen van vier nieuwe aggregaten. Daarvoor worden op dit moment componenten ingekocht. “De technologie ontwikkelt zich ondertussen verder. Daardoor is het mogelijk om nog meer power in de aggregaten te stoppen. Hoe meer output hoe beter. Zo voorkom je dat je kleinere aggregaten moet stapelen om aan de gewenste energie te komen. Daarvoor is meer transport nodig en dat brengt weer CO2-uitstoot met zich mee. Bovendien is één grote PowerPack goedkoper dan twee kleine. Wij genereren met onze PowerPacks een kleine 4MWh per dag, stil en zonder uitstoot.”

Naast elkaar 

Na de bouw van de vier nieuwe aggregaten kijkt Wouter hoe de markt reageert. “Het idee is om daarna verder op te schalen. Ik verwacht dat in de toekomst elektriciteit via het net en waterstof naast elkaar blijven bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de laadpleinen die nu vlakbij bouwplaatsen zijn gesitueerd. We kunnen nog winst halen uit het slimmer omgaan met de stroom. Door bijvoorbeeld in de bouw niet allemaal om 10.00 uur, 12.00 uur en 17.00 uur de apparaten aan de lader leggen. Daarnaast geloof ik in het gebruik van waterstofaggregaten waar reguliere stroom niet mogelijk is of er sprake is van sterke piekbelasting.”

Lees verder