Shutterstock 1748182070 groenvermogen Nl WP4 50 pct 1 1 1200x800

Nieuwe regeling voor groene chemie open

Om de chemische industrie te verduurzamen is groene waterstof en groene elektronen belangrijk in industriële processen. GroenvermogenNL opent een nieuwe regeling om bij te dragen aan het wetenschappelijk onderzoek dat nodig is voor deze verduurzaming. De focus van de regeling ligt op synthetische brandstoffen, bulkchemicaliën, procesverwarming en procesintegratie. Voor de call is een subsidiebudget beschikbaar van € 35,3 miljoen.

De chemische industrie speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Niet alleen vanwege de grote economische betekenis van de sector. De sector kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door te kiezen voor groene chemie en groene elektronen. Daarom zet GroenvermogenNL voor de komende drie R&D-thema’s in op groene chemie. ‘Waterstof en groene elektronen voor koolstofgebaseerde chemie’ is het vierde R&D-thema waarvoor GroenvermogenNL een consortium gaat vormen.

Inhoud call: schone en circulaire chemie

Met de nieuwe call wil GroenvermogenNL bijdragen aan een schone en circulaire chemische industrie. Doel van de call is om wetenschappers en bedrijven in de chemische industrie met elkaar te verbinden, voor gezamenlijk onderzoek om het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen door groene waterstof en/of elektronen voor de productie van koolstofgebaseerde chemicaliën. Het doel is om de CO2-uitstoot bij dit proces te verminderen. Denk aan:

  • Direct gebruik van koolstofneutrale waterstof om CO2 om te zetten in koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Direct gebruik van koolstofneutrale elektronen om chemische processen te verwarmen voor de productie van koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Direct gebruik van koolstofneutrale elektronen om CO2 of CO om te zetten in koolstofgebaseerde brandstoffen en platformchemicaliën.
  • Verbetering van conversie en efficiëntie door slimme combinaties en door integratie van installaties en locaties, waarbij je rekening houdt met intermitterende productie.

Lees verder