Onderzoek naar technische risico’s en kostenverlaging van groene waterstof
Het HyPRO-project brengt kosten voor waterstof die groen of uit reststromen wordt gemaakt, sterk omlaag door te innoveren. Het consortium gaat met een subsidie van € 34,5 miljoen onderzoek doen naar een duurzamere productie van waterstof door elektrolyse- en plasma technologie te verbeteren. HyPRO gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van elektrolysetechnologie, waardoor de kosten van groene waterstof kunnen worden verlaagd en de productie opgeschaald.
Risico’s bij implementatie van waterstofproductietechnologie
De ontwikkeling van groene waterstof als een belangrijke katalysator van de energietransitie wordt gedreven door ambitieuze doelen en doelstellingen die onder meer door de Europese Commissie zijn vastgesteld als onderdeel van de Green Deal en de Repower Europe-strategie. Het realiseren van deze doelen zal naar verwachting de kosten drukken, met positieve businesscases als gevolg. Op basis van deze doelstellingen zal de markt voor elektrolyse-installaties in Europa alleen al een markt van meerdere miljarden euro’s zijn. Daardoor wordt het voor de Europese maakindustrie aantrekkelijk om zwaar in de technologie te investeren.
De technologie is op dit moment echter nog niet volledig volwassen, wat leidt tot aanzienlijke risico’s bij de implementatie. Dit leidt tot veel hogere kosten dan geraamd. Innovaties in de hele waardeketen zijn nodig om deze risico’s te verminderen en de kosten te verlagen. Het innovatieproject HyPRO richt zich op het verminderen van (technische) risico’s over de gehele waardeketen, wat een substantiële impact zal hebben op de genivelleerde kosten van waterstof.
Reduceren van de kosten van waterstof
HyPRO behandelt belangrijke onderwerpen die het risico bij de implementatie van waterstofproductietechnologie effectief kunnen verminderen en daardoor de kosten van waterstof kunnen verlagen. Hieronder vallen:
- het voorspellen van prestatievermindering onder realistische bedrijfsomstandigheden;
- het ontwikkelen van schaalregels om de overgang van het laboratorium naar de industriële omgeving te versnellen;
- het verminderen van risico’s in de toeleveringsketen door de afhankelijkheid te reduceren van schaarse materialen of materialen die vanuit milieuoogpunt minder gewenst zijn.