
Van Dakar-rally tot emissievrije bedrijfsauto
Is het mogelijk om een diesel aangedreven bedrijfswagen een tweede en schoon leven te geven? Als je het aan de oprichters van E-Lions Léon Jansen en Coen Schlüter vraagt, is het antwoord volmondig ‘ja’. Zij bouwen bestaande bedrijfsauto’s om tot emissievrije voertuigen die worden aangedreven door elektromotoren in combinatie met brandstofceltechnologie. “Onze aanpak is circulair én we bereiken zero emissie.”
Het idee ontstond op een zandduin in Peru. Zes uur lang bekeken Léon en Coen de langs crossende deelnemers aan de Dakar-rally in de hitte én de uitlaatgassen. “Het hele circus kwam voorbij. Toen we het zo aanschouwden, kwamen we tot de conclusie dat het niet meer kon, al die CO2. Het moest anders. Er reed dat jaar al een elektrische wagen mee, wij wilden onderzoeken of waterstof ook een mogelijkheid was. Het zaadje was gepland.”
Verschuiving
Ondertussen vond er ook een verschuiving plaats bij organisator ASO van de Dakar-rally. Die kondigde in 2020 aan dat in de toekomst de ‘elite rijders’ alleen mochten deelnemen met zero emissie voertuigen. Léon Jansen ontwikkelde in 2017 de visie van de ZE-O, de Zero Emission Off-roader. Coen richtte samen met hem in 2018 het bedrijf E-Lions op. Beiden hebben een achtergrond in automotive. Tot die tijd was Léon onderdeel van het DakarPress Team.

Aandrijving
“Het begon dus met het idee om onze Dakar-auto, de Amarok om te bouwen”, vertelt Coen. “We wilden alleen de aandrijving aanpassen.” Het duo ging in gesprek met Volkswagen. “Het was een leerzame tijd, we kwamen bij alle grote ingenieursbureaus. Totdat corona uitbrak en Volkswagen zich terugtrok. Het bedrijf besloot tot 2030 niet in waterstof te investeren. Dat was een flinke tegenslag. Vervolgens keken we in Nederland naar de mogelijkheden. We sloten ons aan bij EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), een coöperatie die ondernemers helpt met verduurzamen. Daar polsten we de interesse in ons idee.”
Vreugdedansje
Het leidde tot een verrassende doorbraak in 2022. “We kregen de vraag wanneer er auto’s besteld konden worden. Het leidde tot een vreugdedansje én uitbrekend zweet, want zover waren we nog lang niet”, lacht Coen. “Het was wel het duwtje om onze plannen door te zetten. Voor het aanpassen van bedrijfswagens én de deelname aan de Dakar-rally met onze Amarok op waterstof.”
Amarok
Samen met twee Duitse partners lukte het Coen en Léon om een conversiekit te ontwikkelen voor de Amarok. De bouw van het eerste voertuig duurde zeven maanden. “En zo was de eerste waterstof-elektrische pick-up ter wereld een feit. De Amarok rijdt elektrisch met een batterijpakket dat gevoed wordt uit een waterstof range extender. De elektromotor met een klein accupakket is geplaatst bij de versnellingsbak. Daarachter is de brandstofcel geplaatst. De Dakar-organisatie zorgde voor de waterstof in het bivak met een ‘tube trailer’ en tankinstallatie met de waterstof onder 800 bar druk. De waterstof zelf is lokaal opgewekt.”
Meest intensief
In 2024 wordt voor het eerst een zero emissie Dakar-klassement georganiseerd, waarbij de deelnemers in twaalf dagen 1.000 kilometer moeten afleggen. Coen en Léon doen mee met de Amarok. “Het was de meest intensieve Dakar-rally tot nu toe”, vertelt Coen. “We hebben bewezen dat onze technologie zelfs onder extreme omstandigheden presteert.”
Circulair
E-Lions gebruikt de data van Dakar om de kit voor bedrijfsauto’s te verbeteren en verder te ontwikkelen. Het richt zich op de conversie van lichte bedrijfswagens met een focus op de VW Amarok en VW Crafter. Eind november 2023 zijn de eerste auto's gelanceerd. “We kiezen bewust voor ‘second life’. Bij het maken van deze bedrijfswagens is CO2 vrijgekomen. Het chassis is nog goed, alleen de motor is na een aantal jaar gebruik aan vervangen toe. Dan is het beter om bestaande bedrijfswagens om te bouwen. En het is circulair.”
Certificering
Waar liepen ze tegenaan? “Je zit met regelgeving en veiligheid. In Duitsland zijn ze op dat gebied al iets verder, daarom hebben we samengewerkt met de TÜV, een soort Duitse RDW, om de certificering rond te krijgen. We hebben bewust gekozen voor de beste kwaliteit brandstofcel in de markt, die van Toyota. Het mooie is dat inmiddels de derde generatie brandstofcellen in aantocht is. Ik verwacht dat we dan weer een grote stap voorwaarts kunnen zetten.”
Financiën
Het doel is nu om verder op te schalen. Coen: “Op die manier is het mogelijk om de auto’s betaalbaarder te maken, ook zonder subsidie. Op dit moment beschikken we overigens over de SWiM subsidie voor alle drie de consortia waarbij wij aangesloten zijn. Daarnaast zijn we in gesprek met partners om verdere financiering rond te krijgen. Er is veel kapitaal nodig. Dat we in november een vierde plaats veroverden tijdens de KVK Innovatie Award 2024, sterkt ons in onze motivatie. We zijn er nog niet. Maar we zetten door, net als tijdens de Dakar-rally. Er móet een route zijn.”