Header onderzoek

Waterstofbedrijven kunnen rekenen op steun van publiek

Nederlandsers hebben een ‘vrij positief’ beeld over groene waterstof en hebben vertrouwen in organisaties die dit produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Dat blijkt uit een studio van TNO. Onderzoekers drukken organisaties op het hart te investeren in het behoud van dat vertrouwen.

TNO voerde het onderzoek uit als onderdeel van het HyScaling-project. Dat is een consortium van hightech-productiebedrijven en kennisinstellingen met het doel een Nederlandse elektrolyseindustrie en groenewaterstofeconomie op poten te krijgen. Het consortium, met daarin partijen als VDL Energy Systems, de TU Delft en techniekbranchevereniging FME, streeft een kostenreductie na van 25% tot 30% ten opzichte van de huidige state of the art elektrolasers. Ruim de helft van de partners wil uiteindelijk zelf de markt betreden, met nieuwe onderdelen voor elektrolyseren of zelfs complete systemen.

Positieve perceptie essentieel

TNO wil met deze studie zekerstelling dat het consortium oog houdt voor de maatschappelijke acceptatie van de groenewaterstofeconomie, naast alle aandacht voor technologisch onderzoek. Een positieve publieke perceptie is immers essentieel voor een succesvolle opschaling van groene waterstof, stellen de onderzoekers.

Missie H2

Missie H2 is sinds 2019 partner van TeamNL en probeert middels diverse campagnes een bijdrage te leveren aan het onder de aandacht brengen van de duurzame mogelijkheden van waterstof en het positioneren van Nederland als hét Waterstofland in 2030.

Via Energeia

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'