Waterstofmedaille voor Pierre Devillers tijdens energiesymposium ‘Wind Meets Gas’
Tijdens het jaarlijkse energiesymposium ‘Wind Meets Gas’ is er door Ranomi Kromowidjojo een Waterstofmedaille uitgereikt aan de CEO van ENGIE Nederland, Pierre Devillers.
Pierre Devillers’ loopbaan is een internationale ENGIE-loopbaan, die nadrukkelijk in het teken staat van energie en energietransitie. Het mag dan ook niet verbazen dat Pierre als Country Manager ENGIE Nederland tevens Vicepresident Group Transformation Office werd bij ENGIE GROUP.
Waar menig “fossiel bedrijf” zich graag tooit met groene veren, durft ENGIE het aan de transitiekar vlot te trekken en met lef voorop te gaan in de transitiestrijd. Hierbij bewijst Pierre dat een succesvolle energietransitie alleen slaagt als ambitieuze woorden gepaard gaan met dito daden.
De ambitieuze corporate claim ‘Zero Carbon Champion’ past daarmee zowel Pierre, ENGIE Nederland als ook ENGIE GROUP als een jas. Door onze waterstofmedaille op de schouders te hangen van Pierre Devillers, landt deze medaille wat ons betreft mede om de corporate schouders van ENGIE. ENGIE GROUP uiteraard, maar vanuit Missie H2 met bijzondere aandacht voor ENGIE Nederland. Driedubbel verdiend eremetaal dus.
Nederland Waterstofland
Pierre Devillers ziet Nederland met haar lage Noordzee, haar zeehavens en infrastructuur als ideale basis voor een succesvolle transitie. Geen enkele reden dus om je als bedrijf achter overheidshandelen te verschuilen. Juist in Nederland moet de nul op de CO2-teller prima haalbaar zijn in 2045, meent hij. Een overtuiging die ons aanspreekt.
ENGIE maakt dit hard met een heldere focus op groene elektronen uit zeewind en groene moleculen, die tevens worden ingezet om gascentrales, die nog decennia nodig blijven, van het aardgas te krijgen. In die zin verklaart het concern de fossiele economie als eindig en benoemt haar toekomstpositie vol en rond als duurzaam. Een strategische game changer van formaat.
Woorden én daden
Het spreekt de jury aan dat ENGIE zichzelf mondiaal harde transitietargets stelt, maar deze nadrukkelijk wil bereiken in constructieve partnerships. Dat Nederland Waterstofland hierbij vaak functioneert als cross-border bewijslast is een ander aspect dat Missie H2 van harte toejuicht. De Maxima Centrale in Lelystad is hiervan een mooi voorbeeld.
Een ander aansprekend voorbeeld van ENGIE’s dadendrang alhier is HyNetherlands in de Eemshaven, waarvoor ENGIE al snel een turn key contractor aanstelde, maar tegelijkertijd een serieus partnership aanging met Gasunie. Dergelijk doortastend optreden houdt ENGIE ons inziens vooraan in de kopgroep van de waterstoftransitie. Of zoals Devillers stelt: “De ambitie van HyNetherlands is om haar bijdrage aan de decarbonisatie van industrie en mobiliteit in Nederland écht te vergroten. Daarom realiseren wij in de Eemshaven een van de eerste grootschalige (1.85 GW in 2035) industriële groene waterstofketens in Europa”.
Het is om dit soort ‘daad-bij-woord’ dat de jury unaniem de Missie H2 Waterstofmedaille uitreikt aan overtuigend Zero Carbon Champion, Pierre Devillers van ENGIE. En wat is daarvoor een mooier podium dan het jaarlijkse internationale energiesymposium Wind Meets Gas op 12 oktober van dit jaar?