DSC05405 1 1

XINTC; een kunststof elektrolyser

Een elektrolyser die water omzet in waterstofgas en zuurstofgas onder invloed van elektriciteit is niets nieuws. Toch heeft Wilko van Kampen met zijn bedrijf XINTC iets unieks in handen. Na jaren onderzoek en ontwikkeling brengt hij een elektrolyser op de markt van kunststof. Waarom? “De markt heeft behoefte aan groene waterstof tegen de laagst mogelijk productieprijs. Alleen dan kunnen we de energietransitie versnellen en de uitstoot van CO2 terugdringen.”

“Waterstof moet een belangrijk onderdeel gaan uitmaken van onze energiemix, zeker als we fossiele brandstof willen terugdringen”, vervolgt Wilko. “Dat kan alleen als de productie van waterstof betaalbaarder wordt. En dat kan met de XINTC elektrolyser.” Zijn nieuwe product wordt enthousiast ontvangen, ook door de politiek. Op 9 december opende Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei het Experience Center in Kootwijkerbroek. “We hebben er bewust voor gekozen om een eigen demonstratielocatie te bouwen waar geïnteresseerden kunnen zien hoe de elektrolyser werkt. Het Experience Center is omringd door een zonneveld, om de mogelijkheid van rechtstreekse koppeling met zonne-energie te tonen.”

Zaadje gepland 

Een voetnoot in een onderzoeksrapport bracht Wilko twintig jaar geleden op het idee van een kunststof elektrolyser. “In het rapport opperde de schrijver kunststof als grondstof voor een elektrolyser. Het zaadje was gepland. Veel bedrijven proberen de technologie van de huidige elektrolyser te optimaliseren. Ik ging terug naar de tekentafel.”

Hogere kostprijs 

Hoe draagt XINTC bij aan het verlagen van de kostprijs van waterstof? “De huidige elektrolysers zijn complex, groot en maken veelal gebruik van schaarse, edele metalen. Die edelmetalen zijn kostbaar én slijten relatief snel waardoor veel onderhoud noodzakelijk is en de elektrolyser regelmatig stil staat. Daarbij kunnen ze niet goed tegen fluctuaties van de stroomtoevoer. Vooral het afschakelen, als er bijvoorbeeld weinig zon is, is schadelijk en beperkt de levensduur van een elektrolyser. Weliswaar kun je dat met dure elektronica compenseren, maar daarmee stijgen de productiekosten. De elektrolyser van XINTC is de enige ter wereld die rechtstreeks te koppelen is met een fluctuerende energiebron, zoals zon en wind. Dus zonder tussenkomst van dure elektronica. En omdat XINTC elektrolysers daarnaast honderdduizenden keren kunnen schakelen zonder achteruitgang in prestaties, ze geen edele metalen bevatten en van kunststof gebouwd zijn, ligt de productiekostprijs van waterstof veel lager.”

Middenmarkt 

Wilko nam de behoefte van de markt als uitgangspunt bij de ontwikkeling in plaats van de technologie. “We richten ons op de zogenaamde middenmarkt. Dus geen particulieren en niet de grote industriële bedrijven die maatwerk installaties willen, maar alles wat daartussen zit. We richten ons op bedrijven die  stap voor stap op willen opschalen en een ‘plug and play’-product willen. Ik heb veel tijd genomen om te praten met en te luisteren naar de doelgroep en denk dat ik hun behoeften goed in beeld heb.”

Uitdagend

Twaalf jaar geleden startte het ontwikkelingstraject, zeven jaar geleden stapte Wilko in. “De ontwikkeling was en is nog steeds uitdagend. Onze innovatieve technologie bracht met zich mee dat we veel zelf moeten uitdenken en testen, van de methodiek tot de machines om de elektrolysers te maken. Het voordeel van kunststof is dat het circulair is; na gebruik kun je het opnieuw tot een ander product maken. En je kunt het in elke gewenste vorm gieten. Toch was het een enorme inspanning om het voor een elektrolyser te gebruiken.”

Zuiverheid 

“Hoewel we niet alles in huis maken, hebben we wél elk onderdeel van de elektrolyser zelf ontwikkeld”, vervolgt hij. “Het ontwerp is ons eigendom. Dat kost veel tijd, geld en doorzettingsvermogen. Daarnaast heeft Wilko gekeken naar de behoefte in zuiverheid van de waterstof. “Niet iedere toepassing vraagt om hoge zuiverheid waterstof. Voor mobiliteit is wel waterstof nodig met een zeer hoge zuiverheid. Om die zuiverheid te bereiken, verlies je normaal een percentage van de waterstof in het zuiveringsproces. Het is XINTC gelukt om dit proces te optimaliseren waardoor er geen waterstof verbruikt wordt in het zuiveringsproces.”

Standaard 

Het product is volledig gestandaardiseerd. “Ons systeem bestaat uit vier modules, die op iedere willekeurige manier te koppelen zijn in termen van capaciteit, zuiverheid van het waterstof en uitvoerdruk. Zie het als standaard Lego-blokken. Door die 100% standaardisatie, houden we het aanschaftraject en de levertijd  kort. We hoeven namelijk geen maatwerk te leveren en daarbij niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. In een aantal maanden heb je de elektrolyser staan. De planning is dat we eind 2025/begin 2026 de eerste elektrolysers zullen leveren.”

Opschalen 

Wilko staat aan de vooravond van de volgende fase. “Vanaf nu richten we ons op het opschalen van de productie. Momenteel produceren we onze elektrolyser gasmodules in Slowakije. Het liefst schalen we de productie op in een nieuwe fabriek in Nederland, maar het is de vraag of dat haalbaar is wat betreft productieruimte en de beschikbaarheid van personeel. Daarnaast investeren we verder in ons internationale distributienetwerk. Het gebruik van waterstof is een wereldwijde uitdaging en onze elektrolysers bieden daar een oplossing voor. We willen in Europa, Azië en Amerika productievestigingen openen en leunen daarbij op de lokale toeleveringsketen. We gaan dat samen met internationale partners doen. Om onze naamsbekendheid te vergroten, moeten we de publiciteit opzoeken, waarbij de opening van het Experience Center als het startsein geldt van de wereldwijde uitrol.”

Internationaal 

Zijn scope is bewust breed. “In Nederland zijn we fantastisch goed in ondernemen, we zijn innovatief en beschikken over een goede mindset. Maar als het gaat om financiering zijn we behoudend. Wij wagen de sprong naar een internationale setting en zijn voor de benodigde vervolginvesteringen in gesprek met internationale partijen.” Het was die internationale blik die Wilko stimuleerde om de kunststof elektrolyser te ontwikkelen. “Ik heb altijd veel gereisd. Over de hele wereld zie ik de gevolgen van klimaatverandering. Die ontwikkelen zich niet lineair, zoals we lang gedacht hebben, maar exponentieel. We moeten de CO2-uitstoot verminderen, vooral ook in het belang van onze kinderen. Dat is de reden dat ik investeer in zaken die de wereld vooruit helpen.”

Lees verder